Här på Cissi och Selma arbetar vi ständigt med att förbättra oss vad det gäller hållbarhet. Vi använder oss av ekologiska och OEKO-TEX certifierade tyger är noga med att våra plagg tillverkas under bra villkor. Vi tycker att det är värt att betala lite extra för det. 

gots.jpg

Miljömärkning och certifieringar

GOTS-certifiering
Våra plagg som bär GOTS-symbolen har tillverkats i en fabrik som:
-       Använder minst 95% ekologiska fibrer i produktionen.
-       Där användningen av kemikalier kontrolleras.
-       Där förpackningsmaterialet inte får innehålla PVC.
-       Där säkerhets- och hälsoutbildning är obligatoriskt.
-       Och där levnadslöner tillämpas.
Våra produkter som är GOTS-certifierade har ett CU-nummer som går att söka på GOTS-hemsida om man vill läsa mer om fabriken. Fabriken kontrolleras årligen av en oberoende part. CU nr: CU 854491

ÖKO-märkning
Plagg med märkningen ÖKO i Cissi och Selmas kollektion kommer från fabriker i Turkiet, Serbien och Rumänien och är Oeko-Tex® 100 märkta. Det betyder att:
-       Inga skadliga kemikalier används vid produktionen.
-       Det ställs krav på de anställdas arbetsmiljö och sociala rättigheter.
-       Textilierna måste uppfylla vissa kvalitetskrav.
Fabriker som är Oeko-Tex® 100 certifierade kontrolleras årligen av en oberoende part.
EKO-märkning
Den sista märkningen som vi använder oss av är vår egen märkning EKO. Plagg med denna märkning är tillverkade i tyger av GOTS-certifierad bomull.Fabriken vi jobbar med i Rumänien

Våra fabriker

Cissi och Selmas kollektion produceras idag i fyra fabriker, en i Rumänien, en i Serbien och två i Turkiet.
Rumänien
Fabriken i Rumänien är den vi har arbetat längst med. Det här är en traditionell fabrik där man arbetar manuellt med pappersmönster och inte använder sig av dator. Här sys ca 35% av våra vävda plagg och ca 20% våra trikåplagg. Här har vi direktkontakt med fabriken inför varje säsong och försöker besöka produktionen ca en gång per år.
Antalet anställda: 45 personer
Serbien
I Serbien sys vår viskostrikå. Här arbetar väldigt duktiga mönsterkonstruktörer och personer med specialkunskap inom sömnad av bl a den här typen av trikåplagg. Här har vi en agent som sköter vår kommunikation med fabriken. Vi har bara arbetat med den här fabriken i ett år så vi planerar vårt första besök inom en snar framtid!
Antalet anställda: 70 personer

 

Ska-rmavbild 2019-09-26 kl. 16.31.47.png

Izmir, Turkiet

I Izmir, Turkiet produceras den största delen av vår bomullstrikå, ca 80%. Här produceras t ex alla våra MINI-plagg. Våra trikåtyger trycks även i samma stad så tygerna slipper fraktas långt i processen. 
I Turkiet har vi en agent som heter Ali som hjälper oss med kommunikationen med fabrikerna. Här började vi producera sommaren 2018. I Turkiet besöker vi just nu fabrikerna ca fyra gånger per år eftersom samarbetet är nytt och vi vill kontrollera flera delar av processen grundligt.
Antalet anställda: 80 personer

Istanbul, Turkiet

I Istanbul, Turkiet sys 100% av våra viskosplagg och ca 65% av våra vävda klänningar. Tygerna trycks på ett tryckeri en bit utanför Istanbul som vi har besökt. Beroende på storleken och typen av ordar som fabriken får så har de ett antal underleverantörer som de arbetar med.
I Turkiet har vi en agent som heter Ali som hjälper oss med kommunikationen med fabrikerna. I Turkiet besöker vi just nu fabrikerna ca fyra gånger per år eftersom samarbetet är nytt och vi vill kontrollera flera delar av processen grundligt.
Antalet anställda: 8 personer (på kontoret), antalet anställda vad det gäller underleverantörer varierar beroende på ordern.

 

Vårt hållbarhetsarbete
Vi jobbar ständigt med att förbättra oss vad det gäller hållbarhet. Men ser detta som ett pågående arbete där vi alltid kan göra bättre.

Cissi och Selma Recycle
I Mars 2019 startade vi en Recycle-grupp på Facebook där våra kunder kan köpa och sälja sina begagnade Cissi och Selma-plagg. Efter sex månader har gruppen över 1000 medlemmar.

Återvinning och återanvändning
Vi försöker också att finna lösningar vad det gäller hur vi packar och fraktar våra varor. Våra plastpåsar är gjorda av återvunnen plast och när vi skickar produkter till våra återförsäljare så återanvänder vi alltid kartonger så länge de håller.

Har du frågor om vårat hållbarhetsarbete, kontakta oss på: info@cissiochselma.se