Varukorg(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
 • Snabba leveranser 1-3 dagar
 • 14 dagars öppet köp
 • Fri frakt över 3000:-
USA

Hållbarhet

På Cissi och Selma strävar vi efter en så hållbar produktion som det går.
Vi väljer alltid ekologiska tyger när vi kan och vi är noga med att våra plagg
tillverkas under bra förhållanden i våra fabriker i Rumänien och Turkiet.
Vi ser detta som ett pågående arbete där vi alltid kan göra bättre.


Design Cissi och Selma designar kläder som ska hålla länge. Vi jobbar ständigt med att förbättra passformen på våra modeller och vi väljer material av bra kvalitet. Vi är inte trendkänsliga utan vi skapar plagg som håller i flera år! I en kundenkät 2021 fick vi otroligt många fina svar från våra kunder om hur länge de har kvar sina plagg:

 

”Har inte gjort mig av med något plagg än och känner att mönstren gärna kan få hänga med i 10+ år.”

 

Hela livet om det går! Har svårt att göra mig av med plaggen när storleken fortfarande är rätt. De är ju tidlösa dessa underbara 60-tals klänningar!

 

”Flera år! Har min första Monica kvar, den är fyra år gammal, som ny!”


Material Vi försöker att i största möjliga mån välja ekologiska tyger eller certifierade tyger.

 • Under 2023 var 53% av vår egen kollektion av ekologiskt certifierat material.

Trikåtygerna med våra egna mönster tillverkas och trycks i Izmir, Turkiet i närheten av fabriken där de sys upp. Bomullen är GOTS-certifierad. För de plagg som vi tillverkar i Rumänien så köper vi in tygerna från leverantörer i Holland, Frankrike och Tyskland.

 • Alla våra fodertyger gjorda av återvunnen polyester.
 • Alla våra viskosplagg är LENZING™ ECOVERO™-certifierade. (LENZING™ ECOVERO™ is trademarks of LENZING AG). Det är 22% av våra plagg producerade under 2023.

Längst ned på sidan kan du läsa mer om miljömärkningarna på våra plagg.


Produktion Vi producerar idag i tre fabriker; en i Rumänien och två i Turkiet. Läs mer om våra fabriker längre ned på sidan.

Varje år reser vi till våra fabriker för att göra besök och kontrollera på plats (med undantag för 2020-2021 pga Covid). Detta ser vi som en nödvändighet ur ett flertal perspektiv bl a:

 • Genom att kontrollera att plaggen har den bästa passformen under produktionen minskar vi returer från dig som kund.
 • Genom att besöka fabrikerna kan vi se över arbetsförhållandena för de som syr våra kläder.

Vi försöker att hitta de bästa lösningar vad det gäller hur vi packar och fraktar våra varor. Våra kollektioner fraktas till största del med lastbil från Turkiet och Rumänien till Sverige. Vid förseningar så kan vi vid enstaka tillfällen välja att skicka vissa plagg med flyg.

 • Fr.o.m. hösten 2021 förpackas 80% av våra plagg från fabrikerna i påsar av återvunnen plast.
 • När vi fraktar plagg till våra återförsäljare så återanvänder vi alltid de kartonger som kommer från fabrikerna så länge de håller. Webshop & butik Vi skickar alla våra plagg från vår butik i Stockholm och det är också här vi tar emot era returer. För att spara på miljön och inte skicka så mycket i onödan så försöker vi ha fullständig information om plaggen på vår webshop. I dagsläget så är ungefär 75% av de plagg vi säljer online och i butik från vår egen kollektion.

Från andra varumärken än vårt eget så tar vi endast in ett fåtal av varje storlekar. Vi vill att alla de plagg vi tar in ska hitta sin rätta ägare och vi står inte för överproduktion. Det är också därför vi endast har rea två gånger per år och rear våra plagg ett år efter att de kommit ut i butik (med undantag för tillfälliga erbjudanden).

Skulle din storlek vara slut så tveka inte maila eller ringa oss så kollar vi om vi kan beställa in det plagget du saknar. Om du inte vet vilken storlek du ska ta, eller har andra frågor gällande ett specifikt plagg så går det bra att ringa eller maila oss på info@cissiochselma.se. Vi hjälper gärna till! 

 • I butiken på Bondegatan är påsarna gjorda i oblekt, FSC-certifierat papper. 
 • Våra webshopspåsar är gjorda av 40-80% återvunnen plast och är tillverkade i Danmark.


Ta hand om & laga På alla våra plagg på hemsidan så står det tvättråd. Vi rekommenderar att i största möjliga mån att tvätta så sällan som möjligt och att vädra dina plagg, då håller de längre.

Vi slänger inga plagg. Vi försöker i första hand att laga ett trasigt plagg. Ofta handlar det om dragkedjor som gått sönder, eller knappar som sitter löst bl a. Om det är någon annan defekt som ej går att laga så säljer vi plagget med rabatt och med information om vad som gör att plagget defekt. De få plagg som vi anser att vi inte kan sälja donerar vi till Röda Korset. Det brukar vara max en handfull plagg per år.

Kanske har du gjort något projekt av ett gammalt Cissi och Selma-plagg? Eller gjort någon snygg lagning? Skicka oss gärna ett meddelande på Instagram eller Facebook och tagga oss gärna när ni hittar på något spännande med era gamla plagg! #cissiochselmaremake

Återanvändning & remake I mars 2019 startade vi en byt&sälj-grupp på Facebook, Cissi och Selma Recycle, där våra kunder kan köpa och sälja sina begagnade Cissi och Selma-plagg. På så vis förlänger vi, tillsammans med våra kunder, plaggens livslängd. Gruppen har över 3000 medlemmar. Här säljer vi också en del provplagg. Provplagg är plagg som sys upp innan vi beställer en hel kollektion från fabrikerna. Ibland kan de ha en annan passform, eller bara ett mönster som vi valt att inte ha med den säsongen. Vi säljer också provplagg på Sample Sale ca 2 ggr/år på vårt kontor bredvid butiken på Bondegatan.

Vi vill ta ansvar för allt vi säljer. Nu går det även att sälja plagg från de andra varumärkena som vi säljer på webshopen och i butiken. Genom att låta Cissi och Selma Recycle få vara en plattform för alla de plagg vi säljer så låter vi våra kunder nå ut till rätt målgrupp. Vi hoppas att alla plagg ska hitta en ny ägare och få vara med några år till.

NYHET! Om du inte har möjlighet att sälja dina plagg på recyclegruppen själv så går det nu bra att lämna in dina gamla plagg (som är köpte på Cissi och Selma) hos oss så tar vi hand om dem. Det gäller även trasiga plagg. Som tidigare sagt så vill vi ta ansvar för det vi säljer och hoppas att detta kan vara ett steg i rätt riktning.

Lämna in ditt/dina plagg i butiken, eller att posta dina plagg till oss (du som kund står för portot). Skicka med en anteckning med ditt namn, din mail och om plagget har någon eventuell defekt. Som tack för att du återvinner ditt/dina plagg så får du en rabattkod värde:

 • Jackor 200 kr
 • Klänning eller byxa 100 kr
 • Topp, leggings eller barnplagg 50 kr

Plaggen kommer antingen säljas på Sample Sale i butiken eller i vår recyclegrupp. Om vi anser att plagget ej går att sälja doneras det eller, i sista hand, går det till återvinning. 

Våra fabriker

Pinhem
Ramnicu Sarat, Rumänien

Det här är en traditionell fabrik där man arbetar manuellt med pappersmönster och inte använder sig av dator. Vi har arbetat med Pinhem sedan 2013. Här syr vi upp plagg i tyger som vi köper in från externa leverantörer. Vi har ett nära samarbete med fabriken.

Antal anställda: 45 personer


Nasteks

Izmir, Turkiet

Hos Nasteks i Izmir, Turkiet produceras den största delen av vår bomullstrikå, ca 80%. Vi började vårt samarbete med dem sommaren 2018. Våra trikåtyger trycks även de i Izmir så tygerna slipper fraktas långt i processen. Det här är den största fabriken vi jobbar med. För båda våra fabriker i Turkiet arbetar vi med vår agent Ali som hjälper oss med allt på plats.

Antal anställda: 80 personer

Savas Triko
Istanbul, Turkiet

Här producerar vi vår kofta Sigrid som är i 100% ekologisk stickad bomull. Vi började vårt arbete med Savas under 2022. Savas Triko är ett familjeföretag och har funnits sedan 1993. De är mån om att arbeta hållbart, fabriken drivs till 50% av solceller och de jobbar aktivt med att förbättra både deras vattenrening och återvinning. Savas Triko är GOTS-certifierad och både väver och färgar garnet som används till vår storsäljare Sigrid.

Antal anställda: 48 personer

Ekologisk bomull Plagg märkta med ”EKO” eller ”Organic cotton” är tillverkade i tyger av ekologisk bomull. Det betyder att:

 • Tyget innehåller minst 95% ekologisk bomull.
 • Tyget har tillverkats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgjorda gödslingsmedel.
 
LENZING™ ECOVERO™ är en typ av cellulosafiber (viskos) som tillverkas av förnybara resurser (FSC- och PEFC-certifierat trä från hållbart skogsbruk). Materialet framställs i ett slutet system där vattnet och kemikalier kan återanvändas. LENZING™ ECOVERO™ har därmed upp till 50% lägre utsläpp och vattenpåverkan i produktionen än konventionell viskos. (LENZING™ ECOVERO™ är varumärkesskyddat av LENZING AG) 

Har du frågor gällande vårt hållbarhetsarbete? Kontakta oss på: info@cissiochselma.se

Följ oss på Instagram

Vi gillar färgglatt mode, retro och klänningar!

Butiken Cissi och Selma på Söder i Stockholm har funnits sen 2007. 2013 lanserade vi vår första egna kollektion med fokus på färgglada klänningar producerade i Europa. Förutom vårt egna märke säljer vi handplockade kläder, smycken och skor från både oetablerade designers och lite större märken.
Vi gillar färgglatt mode, retro, 50-70-talet, unika designplagg och klänningar, klänningar och ännu fler klänningar!